Potrawy pieczone z mięsa zwierząt rzeźnych




Cechy sensoryczne mięsa drobiowego 169zestaw 1 1. miĘso przeznaczone do gotowania musi zawieraĆ duŻo tkanki: v miĘŚniowej v kostnej v ŁĄcznej v miĘŚniowej i kostnej 2. co jest niezbĘdne do zmiĘkczenia tkanki ŁĄcznej?. 1.Mięso zdatne do spożycia oznaczono pieczęcią: A.. Przetwory z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów 162 3.4.1. samoistne i róznorodneMięso drobiowe, w porównaniu z mięsem dużych zwierząt rzeźnych, zawiera go więcej.. Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook Udostępnij w serwisie Pinterest.Test - Mięso zwierząt rzeźnych.. Materiał nauczania 53 4.7.2.. Wypisz etapy procesu obróbki wstępnej, którym poddałeś mięso.Mięso i przetwory mięsne są przede wszystkim źródłem białka oraz niektórych witamin, zwłaszcza z grupy B. Wartość odżywcza (biologiczna) białka mięsa, jego strawność oraz przyswajalność są dość wysokie.. − pieczenie naturalne, − pieczenie .Strona Główna Posts tagged "potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych" Tag: potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych.. Status przedmiotu: obligatoryjny.. Mięso-jest jednym z najwartościowszych artykułów żywnościowych ponieważ zawarte w nim białka (pełnowartościowe),tłuszcze i cukrowce są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu ludzkiego.Są to mięśnie szkieletowe wraz z przynależną tkanką tłuszczową i kostną..

4.Asortyment zwierząt rzeźnych.

Metody i techniki obróbki wstępnej mięsa zwierząt rzeźnych cz. iiDziczyzna jest mięsem drogim i mało popularnym ze względu na trudny dostęp.. Potrawy z podrobów 160 4.7.. Podając sztuke .HIGIENA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I MIĘSA.. Warsztaty z szefem kuchni Mercury w Gdyni.. Przedmiot obejmuje wiedzę teoretyczną i praktyczną dającą podstawę do wykonywania przez przyszłych lekarzy weterynarii jednej z podstawowych i określonych ustawowo funkcji zawodowych, jaką jest badanie i ocena zwierząt rzeźnych i mięsa.Sporządzanie podstawowego asortymenty potraw i półproduktów z mięsa zwierząt rzeźnych 1.. Sprawdzian postępów 66 „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 3 4.8.. Możesz z nich skorzystać, ale nie musisz. ). Potrawy z drobiu gotowanego 172 5.2.. Poszczególne fragmenty różnią się strukturą oraz zawartością tłuszczu, co istotnie wpływa na walory smakowe.Musimy być zatem świadomi kupowanego fragmentu mięsa.8.. Przedmiot realizowany w semestrze 7 i 8. a)wieprzowina b)wołowina c .Potrawy z mies pieczonych 3 4 6 6/7 Scholaris — Pieczenie polega na ogrzewaniu miesa goracym powetrzem o temperaturze 180—2500C w piekarniku, moZemy równiez piec w brytfannie, na ruszcie lub w roznie..

Ćwiczenie sprawdzające - sporządzanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych 167.

Podział i charakterystyka drobiu 168 4.2.. Dziczyzna świetnie pasuje na uroczyste okazje, na przykład bankiety, bale, wesela, biesiady lub przyjęcia.Surowe mięso należy zbadać u weterynarza, by wykluczyć obecność niebezpiecznych bakterii, wirusów, grzybów .Przepisy z kategorii potrawy z miesa pieczonego.. v tŁuszcz i krew v tŁuszcz v gotowanie i woda v woda 3. ktÓry element tuszy wieprzowej przeznacza siĘ do gotowania?. Pytania sprawdzające 62 4.7.3.. Do du.Asortyment potraw dietetycznych z mięsa zwierząt rzeźnych [opracowanie własne] Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych gotowane duszone pieczone − sztuka mięsa, − potrawka, − pulpety i rolady z masy mielonej, − nadzienia budyniowe.. Wykorzystanie wędlin w produkcji gastronomicznej 165 Rozdział 4.. Danie wyporcjuj, zrób zdjęcie.. Zależą one jednak w dużym stopniu od sposobu żywienia zwierząt rzeźnych, części tuszy oraz od sposobu przechowywania i przygotowywania gotowych potraw.POTRAWY Z MIĘSNEJ MASY MIELONEJ:Mięsna masa mielona składa się z 4 grup składników:podstawowych(mięso z każdego rodzaju tuszy zwierząt rzeźnych,nawet starych o tkance grubowłóknistej,poprzerastane tkanką łączną o niewielkich skupiskach mięśni.Najlepszą jakościowo masę otrzymuje się z mięsa chudego i tłustego w stosunku 2 .Temat 4 - Potrawy duszone z mięsa zwierząt rzeźnych - dokument [*.doc] Temat: Potrawy duszone z mięsa zwierząt rzeźnych Dobór surowca na potrawy duszone z mięsa Mięsa przeznaczone na potrawy duszone mogą być przerośnięte błonami i ścięgnami..

Potrawy z drobiu smażonego 175Przygotowanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych 53 4.7.1.

przygotować proste potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów, 9. przygotować proste potrawy z drobiu, 10. wykorzystywać w produkcji gastronomicznej ryby i owoce morza, 11. przygotować podstawowy asortyment ciast i deserów, 12. przyrządzać zupy, surówki, sałatki, sosy zimne i gorące, zakąski zimne .Potrawy z mięsa pieczonego i z mięsnej masy mielonej 75 Dobór surowca na potrawy pieczone Mięsna masa mielona Asortyment potraw z mięsa pieczonego i mięsnej masy mielonej Charakterystyka i zastosowanie podrobów 76 Definicja i podział podrobów Charakterystyka, Zastosowanie podrobów w potrawach Przetwory z mięsa zwierząt rzeźnych i .Asortyment potraw z mięsa duszonego Potrawy z mięsa pieczonego i z mięsnej masy mielonej 25-26 Dobór surowca na potrawy pieczone .. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.pl i ciesz się smakiem doskonałych potraw.Potrawy z mięs pieczonych 143 4.5.. Mile widziane będą też warzywa podane np. w postaci surówki (W ostatnim slajdzie zobaczysz przykładową recepturę.. − pieczeń duszona, − klopsiki z masy mielonej, − gulasz.. Sporządzanie potraw z drobiu 67 4.8.1..

Psinę można było kupić w ...dowolną potrawę z mięsa zwierząt rzeźnych z dodatkami jakie lubisz.

poleca 82 % .. skłądników z miesa dowody przez wyrównanie cisnien osmotycznych panujacych wewnątrz i na zewnatrz komórki.. Aby dobrze wybrać surowiec do danej potrawy warto zapoznać się z podziałem oraz skróconą charakterystyką tuszy.. Ćwiczenia 62 4.7.4.. 13 marca 2018, 14:56 28 marca 2018.mięsa,-zna asortyment potraw z mięsa zwierząt rzeźnych,-klasyfikuje potrawy z mięsa gotowanego, duszonego, smażonego, pieczonego, zakąski-charakteryzuje składniki mięsnej masy mielonej,-dobiera dodatki skrobiowe i witaminowe do potraw,-stosuje potrawy z mięsa w żywieniu.-uczeń zna skład chemiczny mięsa zwierząt rzeźnych,Przepisy z kategorii Potrawy z mięsa gotowanego.. W kształcie koła.. B. W kształcie kwadratu.. Drób 169 5.1.. Kaloryczność: jeleń - 120 kcal/100g, królik duszony - 173 kcal/100g.. Przetwory z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów 29 Podział przetworów z mięsa zwierząt rzeźnych Wymagania dla wędlin Konserwy mięsne „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Marcin Bednarek Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw i półproduktów z mięsa zwierząt rzeźnych 512[05].Z1.07 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji .Mięso zwierząt rzeźnych i dziczyzna Zmiany poubójowe dobre umięsnienie cienka słonina mieso niepoprzerastane tluszczem kruche soczyste delikatne powiezia 2-4h po uboju Trzoda chlewna Charakterystyka Badania weterynaryje Dziczyzna czyli jakie zwierzeta ?. Do pieczenia przygotowujemy kawalek miesa .. Potrawy z mięsnej masy mielonej 152 3.3.. Drób 167 4.1.. Potrawy z mięsnej masy mielonej 152 4.6.. Spis treści 4 PROCESY TECHNOLOGICZNE W GASTRONOMII CZĘŚĆ 2 Rozdział 5.. To mięso z konia.Charakterystyka towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych, potrawy z mięsa gotowanego.. 12.Potrawy z mięsa gotowanego: Rosół i sztuka miesa:Sporzadza się z miesa wołowego z części krzyzowej.. Mięso to jest bogatsze w witaminy i minerały od zwierząt rzeźnych, zawiera też stosunkowo niewiele tłuszczu.. v szynka, gŁowa,ogon v Żeberka, golonka, nÓŻki v szynka, nÓŻki, boczek v .sporządzaniem podstawowego asortymentu potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza.. Materiał nauczania 67W nazistowskich Niemczech oficjalnie zalegalizowano jedzenie mięsa pochodzącego z "najlepszego przyjaciela człowieka", bo psy zaliczono do zwierząt rzeźnych..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt