Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności




-30°C, mające na celu uniemożliwienie warunków do wzrostu i rozwoju drobnoustrojów powodujących psucie się żywności oraz zahamowanie procesów chemicznych i biochemicznych zachodzących w .Jest to metoda utrwalania żywności wykorzystywana w każdym domu.. Działanie zimnej plazmy opiera się na jej wysokiej reaktywności i nie powoduje zmian cieplnych w utrwalanym surowcu.5.. Utrwalanie albo konserwowanie żywności jest to działanie zmierzające do przedłużenia trwałości żywności poprzez: Niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów, przez ich zabicie lub usunięcie połączone z zabezpieczeniem przed zakażeniem wtórnym, Wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych, np. utleniania biologicznego .Podczas kiszenia ogórkach zachodzi metoda utrwalania żywności: A.. Stosuje się ją w celu przygotowania domowych przetworów oraz zabezpieczenia ich przed psuciem.. 6-10 o C; w ten sposób mleko, bez wyraźniejszych zmian, daje się przechować przez 4-5 tygodni,Chemiczne metody utrwalania żywności uznawane są za standard konserwacji żywności.. Wędzenie jest fizykochemiczna metodą konserwacji.Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację (kojarzenie) tych metod.. Plazma termiczna (równowagowa) powstaje w warunkach wysokiego ciśnienia, które zapewnia dużą gęstość cząstek..

Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności Wykłady 3 godz. 2.

Chemiczna B. Biologiczna C. NK_W03, NK_W04 EKP_03 Zna techniki i technologie niekonwencjonalnego, alternatywnego utrwalania produktów żywnościowych i potrafi w odpowiedni sposób dobrać je do żywności różnego pochodzenia.. Zamrażaniu poddaje2 METODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI.. Prace magisterskie, licencjackie, dyplomowe jako gotowe wzory przykładowych spisów treści.. Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności .Skrzyplonek, (2016).. Pakowanie aseptyczne.. Utrwalanie żywności to wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych, blokowanie rozwoju i działalności drobnoustrojów oraz zabezpieczenie przed infekcją, wstrzymanie zmian, zabezpieczenie przed inwazją i rozwojem szkodników, zabezpieczenie przed zakażeniem , wstrzymanie zmian chemicznych- nieenzymatycznych zabezpieczenie przed zakażeniem .Prace magisterskie, licencjackie, dyplomowe wzory oraz przykłady.. NK_W08, NK_U1,Search results for: niekonwencjonalne metody utrwalania żywności.. Opcje wyświetlania katalogu results on page: show 20 .. Search results for: niekonwencjonalne metody utrwalania żywności.. Zobacz 13,084 pozycji.. Promieniowanie jonizujące.Rozróżniamy następujące metody utrwalania żywności: REKLAMA .. Konieczność takiego traktowania żywności jest podyktowana rozwojem cywilizacji oraz przyrostem naturalnym mieszkańców globu..

Zimna plazma jako niekonwencjonalna metoda utrwalania żywności.

Stosowanie wysokiego ciśnienia.. Oscylujące pole magnetyczne.. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów.. Utrwalanie środków żywnościowych metodami fizycznymi polega na stosowaniu w przetwórstwie: wysokich i niskich temperatur, odwodnienia, solenia czy cukrzenia.. Techniki zaliczane do niekonwencjonalnych obecnie są stosowane w .Metody fizyczne.. Najczęściej wykorzystuje się fermentację mlekową, w której naturalnie wytworzony kwas mlekowy hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów.. Praktycznie każdy produkt, który trafia na półki sklepowe musi zostać uprzednio zakonserwowany.. Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności Wykłady 3 godz.. Fizyczna .. Utrwalanie żywności metodami biologicznymi polega na zastosowaniu procesów fermentacyjnych (prowadzonych przez drobnoustroje).. Inne niekonwencjonalne metody utrwalania żywności 14.10.5.METODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI.. Dobór urządzeń do radiacyjnego utrwalania żywności 14.10.3.. Chłodnictwo żywnościNajczęściej stosowane metody utrwalania żywności to: • termiczne (chłodzenie, zamrażanie, pasteryzacja, sterylizacja, suszenie, obróbka cieplna, wędzenie), • radiacyjne (promieniowanie jonizujące, nadfioletowe, podczerwone), • mechaniczne (drgania dźwiękowe i naddźwiękowe, filtrowanie, wirowanie), • osmoaktywne (zagęszczanie, cukrzenie, solenie, peklowanie), • składowanie w kontrolowanej atmosferze, • stosowanie antybiotyków [7].Metody utrwalania żywności 11.04.2011 ..

b) Skojarzone albo kombinowane metody utrwalania żywności.

Wpływ promieniowania na jakość żywności 14.10.4.. Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętneKażda z nich inaczej działa na żywność i ma różne skutki.. TEMAT 9: Niekonwencjonalne i skojarzone metody utrwalania .Utrwalanie żywności metodami niekonwencjonalnymi 14.10.1.. Działają one niszcząco na drobnoustroje.1.Cel utrwalania żywności: a)zabespieczenie przed zepsuciem przez zniszczenie bądź zachamowanie bakterii i enzymów 2.Metody utrwalania żywności: a)fizyczne-polegają na wykorzystaniu zjawisk fizycznych takich jak działanie wysokiej bądź niskiej temperatury *pasteryzacja-odbywa się w temperaturze do 100 st. Celcjusza *sterylizacja-proces termiczny który odbywa się w temperaturze .Metody te obejmują: mrożenie żywności - przechowywanie żywności (mięsa, ryb, jaj, masła, owoców, warzyw) w komorach chłodniczych w temp.. Czytaj dalej .. Metody fizyczne utrwalania żywności polegają na działaniu na produkt promieni jonizujących lub drgań naddźwiękowych, niszczących mikroflorę.. Częste zderzenia między cząstkami zjonizowanego gazu do-Charakteryzuje przemysłowe i aplikacyjne metody niekonwencjonalnego, alternatywnego utrwalania produktów żywnościowych..

Radiacyjne utrwalanie żywności 14.10.2.

Ultradźwięki.. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 4/4(20), 28-33.. Wędzenie.. Jest to proces utrwalania żywności głównie produktów mięsnych, ryb, serów przez poddanie ich działaniu dymu wędzarniczego w temperaturze od 16° do 120°C.. Najstarszymi metodami jest wędzenie i kiszenie - obecnie najczęściej stosu.żywności 1.. Mykotoksyny w żywności i w paszach Wykład 2 godz. 4.. Niedziela 1.. Oddziaływanie mikrofal.. ale więcej, przy czym czynniki te mogąNiekonwencjonalne metody obróbki, przygotowania i przechowywania produktów.. Wykorzystanie wysokich ciśnień i promieniowania jonizującego w utrwalaniu żywności to metoda : A. Niekonwencjonalna B. Chemiczna C. Fizykochemiczna .. Zaczynajmy: Metody fizyczne.. Do negatywnych zmian zachodzących w żywności utrwalonej , zaliczamy :Metody utrwalania żywności Skażona bakteriami żywność może spowodować ciężkie choroby, a nawet doprowadzić do śmierci.Nawet w krajach rozwiniętych, gdzie kontrola żywności jest wysoko wyspecjalizowana, infekcje bakteriami Escherichia coli czy Salmonelli zdarzają się dość często.Plik Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności.ppt na koncie użytkownika wait_and_bleed • folder Utrwalanie żywności • Data dodania: 31 sie 2010 Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.Plik Wybrane niekonwencjonalne metody utrwalania żywności.pdf na koncie użytkownika viktus • folder artykuły • Data dodania: 10 lut 2016Tradycyjne metody utrwalania żywności Wykłady 3 godz. 2.. Promienie jonizujące wykazują promienie rentgenowskie - X oraz promienie alfa i beta.. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok - 30 °C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp.. SUSZENIE ->jest to zespół operacji technologicznych, mających na celu obniżenie zawartości wody w produkcie , przez jej odparowanie, a przez to obniżenie aktywności wody do poziomu uniemożliwiającego rozwój drobnoustrojów, i ograniczenie do minimum przemian enzymatycznych.biologicznym form utrwalania żywności.. Pasteryzacja polega na podgrzaniu domowych przetworów do temperatury od 60 ºC do mniej niż 100 ºC.Utrwalanie żywności za pomocą wysokich temperatur Utrwalanie żywności za pomocą jej odwodnienia Osmoaktywne metody utrwalania żywności Chemiczne metody utrwalania żywności Biologiczne metody utrwalania żywności Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności Mieszane metody utrwalania żywności Homogenizacja żywności System .Zastosowanie zimnej plazmy stanowi niekonwencjonalną metodę utrwalania żywności, w której czynnikiem inaktywującym drobnoustroje jest zjonizowany gaz, taki jak powietrze, tlen, azot czy argon.. Pulsujące pole elektryczne..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt