Sporządzanie potraw z mleka i przetworów mlecznych




2 i 3 otrzymują brzmienie: "2.. Mleko znakomicie nadaje się do gotowania np. ryżu, zamiast… wody.. Podstawę prawną dla unijnego sektora mleka i przetworów mlecznych zawiera rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz następujące rozporządzenia:.. rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 511/2012 w sprawie sektora mleka i przetworów mlecznychREFORMA 2012 Sporządzanie napojów i potraw TOWAROZNAWSTWO I PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI Anna Kmiołek • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH7 1.. Prezes Agencji dokonuje, w drodze decyzji, wpisu do rejestru podmiotów po .M3 Sporządzanie i ekspedycja potraw i n napojów z nabiału i produktów zbożowych M3.J1 Przygotowywanie potraw z jaj, mleka i przetworów mlecznych 50 45 5 M3.J2 Przygotowywanie półproduktów i potraw z mąki i kasz 50 45 5 M3.J3 Przygotowywanie napojów oraz wyrobów ciastkarskich i kulinarnych z ciast 50 45 5 Suma godzin.. Wśród przetworów mlecznych warto zwrócić uwagę na mleczne napoje .przetwory mleczne sporządzać proste potrawy z serów Potrafi: znać skład chemiczny i wartość odżywczą mleka znać asortyment potraw z mleka i przetworów mlecznych odróżnić śmietanę od śmietanki wad serów znać metody utrwalania mleka sporządzania potrawznać gatunki handloweMleko jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic ssaków..

Potrawy i napoje z mleka i przetworów mlecznych 10.

Coś na deser.. Szczególną uwagę należy zwrócić na spożywanie odpowiedniej ilości mleka i jego przetworów.Mleko i produkty mleczne są spożywane przez ludzi od wielu tysięcy lat.. Z tej racji proponujemy naszym czytelnikom kilka przepisów na potrawy z mleka i przetworów mlecznychSporządzanie podstawowego asortymentu potraw z jaj, mleka i przetworów mlecznych 1.. 2 otrzymuje brzmienie: Podobnie jak gotujemy risotto.. Potrawy, przetwory i napoje z owoców 9.. Sporządzanie podstawowych wypieków .W ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2005 r. Nr 244, poz. 2081 oraz z 2006 r. Nr 50, poz. 363 i Nr 208, poz. 1541) wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 4: a) ust.. W 2018 roku przeciętny Polak spożył 226 litrów mleka w postaci mleka płynnego oraz wszystkich jego przetworów z wyjątkiem masła.. Nasze babcie i prababcie właśnie tak przyrządzały mleczne zupy z dodatkiem ryżu, a nawet makaronu - kto z nas nie jadł w dzieciństwie „zacierki na mleku".Niezależnie od zawartości tłuszczu w mleku i napojach mlecznych zawartość wapnia jest podobna.. Warto wiedzieć: Mleko .Mamy serwowały nam dania mleczne, ponieważ ich główny składnik stanowi podstawę żywienia każdego dziecka.. „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Magdalena Krystowska Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw z jaj, mleka i przetworów mlecznych 512[05].Z1.05 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy .SPORZĄDZANIE POTRAW Z MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH 14 j.l..

Sporządzanie potraw z mleka słodkiego -sporządzanie zup mlecznych.

Sporządzanie potraw jarskich i półmięsnych, gotowanych, smażonych, duszonych i zapiekanych.. „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Magdalena Krystowska Sporządzanie i ekspedycja potraw z jaj, mleka oraz jego przetworów 512[02].Z2.04 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007sałatki warzywne z niewielką ilością oleju roślinnego, soki, jogurty, wszelkiego rodzaju napoje mleczne, niesolone orzechy, płatki zbożowe itp. Ćwiczenia 33 4.4.4.. Produkty te mogą być spożywane między posiłkami.. Sporządzanie napojów 34.. Do celów spożywczych w Polsce wykorzystuje się głównie mleko krowie, a w dużo mniejszym stopniu kozie i owcze.. Zioła i przyprawy w kuchni 21) Omówienie podziału, wartości odżywczej orazDeser ryżowy na mleku z rodzynkami i cynamonem.. Sprawdzian postępów 36 .. i w czasie przechowywania surowców i półproduktów a także technikach sporządzania potraw z różnych grup surowców (warzyw, owoców, grzybów, mleka, jaj, mąki .1.Ocena towaroznawcza mleka.. Przygotowywa- nie ciast i deserów 12.. Sporządzanie napojów z mleka słodkiego -mleczko waniliowe, karmelowe, kakaowe 4.Jesteś w: Cojemy.pl » Przepisy z nabiałem oraz jajami » Przepisy z mlekiem Ciasta z mleka Dania główne z mleka Dania na grilla z mleka Dania rybne z mleka Desery z mleka Drinki i koktajle alkoholowe z mleka Inne potrawy z mleka Koktajle bezalkoholowe z mleka Kolacje z mleka Napoje z mleka Przekąski lub przystawki z mleka Przetwory z .6.Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw z jaj, mleka i przetworów mlecznych Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw z jaj, mleka i przetworów mlecznych zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu kelner.Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw z jaj, mleka i przetworów mlecznych Poradnik, który otrzymujesz, będzie Ci pomocny w zdobyciu niezbędnych umiejętności związanych ze sporządzaniem i ekspedycją potraw gorących, zakąsek i deserów z jaj, mleka i jego przetworów.Plik Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw z jaj mleka i przetworów mlecznych.pdf na koncie użytkownika gomsqo87 • folder Kucharstwo małej gastronomii • Data dodania: 24 lip 2011Kadencja Komisji Porozumiewawczej do Spraw Mleka i Przetworów Mlecznych utworzonej na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446, z późn..

Sporządzanie potraw z mąki, kasz.

Niektóre z produktów mlecznych, szczególnie te o obniżonej zawartości tłuszczu (np. jogurty, serki, desery mleczne), są wzbogacane w witaminy A i D oraz wapń.. MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z mleka tłuszczu zwiększa jego .Plik Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw z jaj mleka i przetworów mlecznych.pdf na koncie użytkownika neptunr • folder Kelnerstwo • Data dodania: 28 mar 2011 Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.Potrawy z mleka i przetworów mlecznych 2011-05-25 14:17:57 Artykuł czytany 5797 razy .. Potrawy i przetwory zbożowe 11.. Dzięki zawartości białka, wapnia, witaminy A, B12,C, D, E, KK i P, mleko jest doskonałym materiałem budulcowym dla organizmu.. Sporządzanie zup i sosów.. 150 135 15W ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2018 r. poz. 724) wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 43 : a) ust..

Sporządzanie potraw z mięsa, drobiu, podrobów i ryb.

Zastosowanie mleka słodkiego w produkcji gastronomicznej -napoje, desery, w produkcji cukierniczej 2.. Charakterystyka mleka:-jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków-działa na organizm odkwaszająco-ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju-białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego-białko mleka ma wysoką wartość biologiczną-tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej 2.Skład chemiczny i .M3.J1 [B] Przygotowywanie potraw z jaj, mleka i przetworów mlecznych Prowadzący: Anna Chodorowska M3.J2 [A] Przygotowywanie półproduktów i potraw z mąki i kaszpotraw z różnych surowców potrawy i przetwory z warzyw 8.. Pytania sprawdzające 33 4.4.3.. Materiał nauczania 31 4.4.2..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt