Mleko i przetwory mleczne technologia gastronomiczna




Przetwory z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów 162 3.4.1.. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.. brakuje silnych dowodów naukowych na potwierdzenie, iż picie mleka zmniejsza ryzyko złamań kości i osteoporozy w wieku starszym.. Napisz, jaka jest zawartość tłuszczu poniższych rodzajów śmietanek.. Wykorzystanie wędlin w produkcji gastronomicznej 165 Rozdział 4.. Homogenizacja mleka polega na D) utrwalaniu mleka wysoką temp.. Sery Wartość odżywcza serów Produkcja serów .Mleko i jego przetwory w żywieniu człowieka - test Test obejmuje pytania z tematu: "Mleko i jego przetwory w żywieniu człowieka" Przedmiot: zasady żywienia i technologia gastronomiczna Klasa: druga, technikum hotelarskie W pytaniach z wyborem należy zakreślić kółkiem lub krzyżykiem wybraną odpowiedź.Rozdział 20.. W profilaktyce osteoporozy oprócz odpowiedniej diety ważna jest codzienna dawka ruchu.. Zosta a opracowana na podstawie programów nauczania w zawodach kucharza 512[02]/T-4,TU,SP/MENiS/ oraz technika ywienia i .Ca K P Cl Na Mg S Cu Fe Co Mo Zn Pierwiastki Makroskładniki w g/l mleko krowie mleko ludzkie średnio 1,20 0,30 1,45 0,51 0,95 0,14 1,06 0,41 0,50 0,15 0,13 0,04 0,03 0, , Mikroskładniki w µg/l Wykazano, że najlepszymi źródłami łatwo przyswajalnego wapnia są mleko i przetwory mleczne.Jakie produkty wchodzą w skład grupy produktów mlecznych?.

Mleko i przetwory mleczne w technologii gastronomicznej Rozdział 24.

MoŜliwości zastosowania jaj, mleka i przetworów mlecznych w potrawach [opracowanie własne] Jaja są szeroko stosowane w sporządzaniu potraw - mogą być samodzielną potrawą oraz są dodawane do wielu potraw, w których uczestniczą w tworzeniu ich struktury.mleko i przetwory mleczne są bezpieczne, zdrowe i polecane w żywieniu, spożywać należy 2-3 porcje chudego lub półtłustego nabiału dziennie.. Do tej grupy żywności zalicza się mleko płynne i produkty z niego wytwarzane Mleko i produkty mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka oraz witamin D oraz z grupy B.Zawartość białka w mleku i jego przetworach jest zróżnicowana i waha się od 2-3,5% (śmietanka, mleko płynne, napoje mleczne), poprzez 10-20% (sery twarogowe), do 30-40% (sery podpuszczkowe).. Przesyłam recepturę na 2 porcje, ale możesz zwiększyć normatyw surowcowy, aby przygotować posiłek dla całej rodziny.Materiał nauczania Jaja, mleko i przetwory mleczne w produkcji kulinarnej Rys. 1.. Wartość odżywcza zależna jest od pory roku i pożywienia, jakim karmione są krowy.. Śmietanka i śmietana 4.. 8.picie mleka w ilości 200-300 ml dziennie nie zwiększa ryzyka chorób serca.. Poznaliście już podział napojów.5 Wstęp Niniejsza publikacja przeznaczona jest dla nauczycieli przedmiotów technologia gastronomiczna z towaroznawstwem do kszta cenia w zawodzie kucharza 512[02] oraz technologia gastronomiczna do kszta cenia w zawodzie technika ywienia i gospodarstwa domowego 321[10]..

Temat wykładu: Mleko i jego przetwory w technologii gastronomicznej.

Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka oraz jego przetworów w technologii gastronomicznej 1.. Zakres treści .. Mleko i przetwory mleczarskie Produkcja i klasyfikacja serów 32 Podział serów .. Surowiec i produkcja, galanteria mleczna, napoje, produkty masowe (mleko w proszku, serwatka), sery - i wiele innych.Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.. Białko mleka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.. Pozdrawiam serdecznie.. Z witamin znajdziemy w mleku rozpuszczalne w tłuszczach A,D oraz znaczące ilości ryboflawiny (witaminy B2).. Opisz proces produkcji bitej śmietany z uwzględnieniem surowca iDane kontaktowe.. Część 2 (REA) Kwalifikacja T.15 Organizacja produkcji gastronomicznej (REA) Kwalifikacja T.15 .. Jedynym węglowodanem naturalnie występującym w mleku i jego przetworach jest laktoza.Nabiał - kategoria produktów spożywczych obejmująca mleko zwierząt udomowionych oraz produkty pochodzenia mlecznego (produkty mleczarskie, przetwory mleczne).Niektóre słowniki języka polskiego zaliczają do nabiału również jaja, ale w publikacjach traktujących o żywieniu i żywności produkty mleczne i jaja rozpatrywane są osobno.. Do produktów mlecznych należy m.in.:TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM Klasy 1TŻ1, 1TŻ2 Moduł - dział -temat L.p..

Mleko i jego przetwory zawierają śladowe ilości witaminy C.

Dział programowy: Mleko i jego przetwory .. mleka i przetworów mlecznych odróżnić śmietanę od śmietanki wad serów znać metody utrwalania mleka sporządzania potrawznać gatunki handlowePlik 2.. Tłuszcze w technologii gastronomicznej Rozdział 21.. Dziękuję za uwagę Marzena Szymula - Jasiejko ===== TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM - 3 BS - 08.04.2020 r. Drodzy uczniowie 3 BS .. Technologia ciast o strukturze gąbczastej Rozdział 22.Technologia ciast o strukturze kruchej Rozdział 23.. O jakiej zawartości tłuszczu w handlu znajduje się mleko 7.. Zaczęliśmy nowy dział dotyczący napojów zimnych i gorących.. spożycie mleka i produktów mlecznych prawdopodobnie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, raka pęcherza, raka żołądka i raka piersi.Mleko i przetwory mleczne a rynek spożywczy.. Wapń znajdujący się w produktach zbożowych oraz warzywach i .. Procner A., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, Część I, WZSiP, Warszawa, 1994.Treści: • Przetwory z mleka • Definicja sera • Podział serów • Charakterystyka serów podpuszczkowych • Charakterystyka serów kwasowych • Zastosowanie serów w produkcji potraw • Metody krojenia serów Środki dydaktyczne: Surowce, narzędzia i sprzęt do pracy, M. Konarzewska „Technologia gastronomiczna z towaroznastwem .7..

Napoje mleczne fermentowane 3.

Wykorzystanie nowych metod grzejnictwa w technologii gastronomicznej Rozdział 25.. ŹRÓDŁO: "Technologia gastronomiczna"Mleko i jego przetwory w .. Wykazano, że najlepszymi źródłami łatwo przyswajalnego wapnia są mleko i przetwory mleczne.. Treści nauczania: Mleko - skład chemiczny, zastosowanie w technologii gastronomicznej, mleczne napoje fermentowane, twarogi, sery dojrzewające oraz mleczne produkty wysokotłuszczowe - charakterystyka i zastosowanie technologii sporządzania potraw.. Koncentraty mleczne Zastosowanie jaj w technologii gastronomicznej Ocena świeżości jaj 34 Wpływ obróbki cieplnej na strawność potraw Ocena .technologia gastronomiczna z towaroznawstwem - klasa 2 bs Utrwalenia wiadomości o etapach produkcji mleka spożywczego, a także o cechach fizycznych i organoleptycznych mleka surowego.. Higiena w .Przykład: Technologia gastronomiczna Klasa I TG1TS1 Kamila Kamińska dnia 01 kwietnia 2020 r. Sprawdzian: Ocena towaroznawcza mleka i przetworów 1.. Materiał do utrwalenia znajduje się w książkach z technologii (str. 280 - 282 ) lub w zeszytach osobistych.8.. Piszemy tylko numer i treść zadania oraz prawidłową odpowiedź.Przedmiot: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem .. Charakterystyka mleka:-jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków-działa na organizm odkwaszająco-ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju-białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego-białko mleka ma wysoką wartość biologiczną-tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej 2.Skład chemiczny i .Mleko 2014-01-09 mgr Janina Niebudek 2 Ocena towaroznawcza mleka Przedmiot Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem Etap edukacyjny Szkoła zawodowa klasa I i klasa II Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Opis Lekcja interaktywna związana z oceną towaroznawczą mlekaŻelazo praktycznie nie występuje.. MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z mleka tłuszczu zwiększa jego .1.Ocena towaroznawcza mleka.. Mleko i przetwory mleczne w technologii gastronomicznej.pdf na koncie użytkownika bukowski951 • folder Ćwiczenia • Data dodania: 5 mar 2014Mleko i napoje mleczne; Napoje ziołowe .. Głównym białkiem mleka jest D) elastyna ( ) 2.. Surowe mleko jest produktem naturalnym, uzyskiwanym w procesie dojenia zwierzqt mlecznych, do którego nic nie dodano i nic nie ujçto, Mlek07tpphmnayydzielina gruczolów mleczwch samic ssaków.Przetwory z owoców i warzyw 11.. (22) 376-71-71W ramach powtórzenia i utrwalenia umiejętności z pracowni technologii gastronomicznej proponuję wykonanie w domu zestawu: pierogi leniwe i surówka z marchwi i jabłka.. Dlaczego z mleka poddanego sterylizacji UHT nie można wyprodukować w sposób bezpośredni np. mleka zsiadłego?.



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt