Technologia gastronomiczna mięso zwierząt rzeźnych pdf




„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Beata Kozińska Sporządzanie i ekspedycja potraw z mięsa zwierząt rzeźnych 321[11].Z2.08 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy .mięsa,-zna asortyment potraw z mięsa zwierząt rzeźnych,-klasyfikuje potrawy z mięsa gotowanego, duszonego, smażonego, pieczonego, zakąski-charakteryzuje składniki mięsnej masy mielonej,-dobiera dodatki skrobiowe i witaminowe do potraw,-stosuje potrawy z mięsa w żywieniu.-uczeń zna skład chemiczny mięsa zwierząt rzeźnych,Ebook - Technologia przetwórstwa mięsa - Adam Olszewski.. Jakość, 2008, 6 (61), EDWARD KOŁAKOWSKI, MAREK WIANECKI, IWONA MILEWSKA TEMPERATURA CIEPLNEJ KOAGULACJI BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH RYB I ZWIERZĄT RZEŹNYCH WYBRANYCH GATUNKÓW S t r e s z c z e n i e Posługując się wcześniej opracowaną metodą termomechaniczną wyznaczono zakresy temperatury cieplnej koagulacji białek miofibrylarnych i sarkoplazmatycznych .Technologia sporządzania potraw (zupy, potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb; potrawy półmięsne, jarskie, z owoców i warzyw, przystawki, desery) i ciast w dietach eliminacyjnych.Zasady wytwarzania potraw dietetycznych w wybranych jednostkach chorobowych.Ocena towaroznawcza i zastosowanie mięsa zwierząt rzeźnych ..

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.

A przestrzenne powiązanie ze sobą pomieszczeń B przestrzenne powiązanie ze sobą komór chłodniczych C przestrzenne powiązanie ze sobą magazynów D przestrzenne powiązanie ze sobą dróg .Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu w Warszawie ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa tel.. Nauka.. Potrawy z mięsa pieczonego 148 3.2.6.. 505, 2016-06-14, ocena: Są odpowiedzi do podanych testów?. 22 610 23 66 mail: [email protected] PT - Pracownia Przetwórstwa TłuszczówPOTRAWY Z MIĘSNEJ MASY MIELONEJ:Mięsna masa mielona składa się z 4 grup składników:podstawowych(mięso z każdego rodzaju tuszy zwierząt rzeźnych,nawet starych o tkance grubowłóknistej,poprzerastane tkanką łączną o niewielkich skupiskach mięśni.Najlepszą jakościowo masę otrzymuje się z mięsa chudego i tłustego w stosunku 2 .TUSZA-zwierzę po uboju&usunięciu skóry,wnętrzności,nóg,głowy.Tusze zwierząt rzeźnych,przeznaczone do produkcji gastronomicznej,wyrobu przetworów mięsnych,sprzedaży są podzielone na:półtusze,ćwierćtusze,części zasadnicze,elementy kulinarne,gastronomiczne.PÓŁTUSZEotrzymuje się przez podział tuszy na2jednakowe cz.cięciem wzdłuż kręgosłupa i mostka.- najlepsze do smażenia elementy gastronomiczne tusz zwierząt rzeźnych, - przygotowanie półproduktów mięsnych do smażenia, 2..

Test - Mięso zwierząt rzeźnych.

W poradniku zamieszczono: 1.. Tkanka ta odgrywa najważniejszą role wśród wszystkich tkanek organizmu zwierzęcego z punktu widzenia technologii sporządzania potraw jak i przemysłu mięsnego.. Mięso i podroby zwierząt rzeźnych Charakterystyka mięsa.. Część 2.. Ogólna charakterystyka zwierząt rzeźnych, kontrola weterynaryjna.. Sporządzanie deserów z mleka fermentowanego - ćwiczenia praktyczne.. przygotować proste potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów, 9. przygotować proste potrawy z drobiu, 10. wykorzystywać w produkcji gastronomicznej ryby i owoce morza, 11. przygotować podstawowy asortyment ciast i deserów, 12. przyrządzać zupy, surówki, sałatki, sosy zimne i gorące, zakąski zimne i gorące,TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM Klasy 1TŻ1, 1TŻ2 Moduł - dział -temat L.p.. Zapoznanie uczniów z tematemPeklowanie jest to jedna z chemicznych metod utrwalania mięsa, Do peklowania na sucho powinno się użyć zmieszaną sól kuchenną, saletrę i roztarte przyprawy.. Podział tusz zwierząt rzeźnych 14-15 Definicja mięsaScalone dokumenty (29) 1.. Budowa histologiczna mięsa.. Podział tusz zwierząt rzeźnych 66 Definicja mięsaTechnologia gastronomiczna z towaroznawstwem Klasa 3B Nazwisko i Imię Nauczyciela Maria Bielaszka ..

Zastosowanie potraw smażonych z mięsa zwierząt rzeźnych.

.Ponad 40% masy zwierząt rzeźnych stanowi tkanka mięśniowa.. Potrawy z mięsa smażonego 132 3.2.4.. Na podstawie ww materiału napisz i prześlij na podany niżej adres: - czynności wykonywane przy serwowaniu zakąsek - dodatki do zakąsekgastronomicznej.. 5.TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM Klasa II ZSK Moduł - dział -temat L.p.. Mięso połączyć z kaszą, dodać olej, połowę natki pietruszki, pianę z białek i sól, lekko wymieszać.. Co to jest układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego?. Skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa.. Kupuj leganie, nie chomikuj.Test diagnozujący wiadomości klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem 1.. Mięso i podroby zwierząt rzeźnych Charakterystyka mięsa.. Nawiązanie do tematu lekcji - podział mięs smażonych, - przygotowanie półproduktów do smażenia, - surowce stosowane do przygotowania półproduktów, 3.. Drób 167 4.1.TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA _ IITGTS TEMAT :Poprawa sprawdzianu - „Mięso zwierząt rzeźnych" TEMAT: Potrawy gotowane z mięsa 1.Do gotowania najczęściej przeznacza się: .. Pobierz 'Technologia przetwórstwa mięsa' w formacie pdf.. Ocena i zastosowanie podrobów 157 3.4.. Charakterystyka towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych, potrawy z mięsa gotowanego.. Kwalifikacja T.6..

Charakterystyka potraw smażonych z mięsa zwierząt rzeźnych.

Potrawy z mięsnej masy mielonej 152 3.3.. Klasa 2 Branżowa kucharz Zastosowanie potraw gotowanych z mięsa.. Zakąski z ryb 296 11.5.. Zakres treści Zapoznanie z PSO Kryteriami egzaminu zawodowego 1 .. Serwis używa technologii cookie zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki i polityką prywatności.2.. Zakąski z owoców morza 304 11.6.. Charakterystyka potraw duszonych z mięsa zwierząt rzeźnych.Temat wykładu: Mięso zwierząt rzeźnych w technologii gastronomicznej.. Zadanie punktowane indywidualnie Opracowano przy pomocy poradnika: Sporządzanie i ekspedycja potraw z mięsa zwierząt rzeźnych oraz dziczyzny-Marcin Bednarek .1 ŻYWNOŚĆ.. Zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów 281 11.3.. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz - opis produktu: Podręcznik przeznaczony do nauki zawodów kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.. Zakąski z warzyw 307 .1.Skład chemiczny zwierząt rzeźnych.. Wykorzystanie wędlin w produkcji gastronomicznej 165 Rozdział 4.. Sprawdź też inne ebooki.. Przetwory z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów 162 3.4.1.. Pobierz (docx, 14,2 KB) Komentarze.. Zmiany poubojowe w mięsie, stężenie pośmiertne i dojrzewanie.. Treści nauczania: Charakterystyka surowca, spożycie i skład chemiczny - mięso dużych zwierząt rzeźnych, zwierząt łownych, mięso zwierząt egzotycznych, elementy kulinarne, poubojowe zmiany w tkance mięśniowej i ich wpływ na jakość mięsa, metody ./ Technologia gastronomiczna / Notatki.. Ułatwi Ci wykonywanie różnych potraw z pomocą receptury gastronomicznej.. Podgląd treści.. Potrawy z mięsa duszonego 142 3.2.5.. Zobacz w księgarni internetowej Publio.pl.. Część 2 (REA) Kwalifikacja T.15 Organizacja produkcji gastronomicznej (REA) Kwalifikacja T.15 .. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem: Cz. 1 Limited preview - 2005. åwiczenia białek białka biszkoptowe bułka tarta cebula ciasta francuskiego ciasto biszkoptowe cieście cukier puder cukier wanilinowy cukru części doda .9 Wstęp Wstęp Oddajemy w ręce Czytelników podręcznik przekazujący podstawową wiedzę z zakresu organizacji produkcji gastronomicznej.. Zakąski z drobiu 290 11.4. poleca 82 %III Ocena towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów, ich zastosowanie w produkcji ciastkarskiej: 1. a)woda-duża jej zawartość w mięsie powoduje zmniejszenie jego trwałości.Jej ilość zależy od: - wieku - stopnia utuczenia - rasy zwierzęcia b)białka - proste (albuminy,globuliny,skleroproteiny [kolagen,elastyna]) - złożone (hemoglobina [barwnik krwi] mioglobina [barwnik mięśni] c)tłuszcze-występują w ilości 0,5-50%.Najwięcej zawiera .Test - Mięso zwierząt rzeźnych.. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś miećTechnologia gastronomiczna z towaroznawstwem.. Zakres treści Zapoznanie z PSO Kryteriami egzaminu zawodowego ..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt