Wymień metody chemiczne utrwalania żywności




Obniżenie temperatury o 10°C powoduje 2-3-krotne (średnio 2,5-krotne) zmniejszenie szybkości reakcji chemicznych.Zakres tych zmian zależy od temperatury suszenia.. Promieniowanie jonizujące.Konserwanty to chemiczne związki występujące w żywności, mające na celu utrwalić żywność tak by była świeża i nie straciła swojej wartości odżywczej i sensor.Radiacyjne utrwalanie żywności jest stosunkowo nową metodą utrwalania żywności.. Niestety, żadna nie zapewnia pełnej odporności na zmiany zachodzące w trakcie przechowywania.Jednak oczekuje się od nich, że zapewnią: zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami mechanicznymi, skażeniami chemicznymi i biologicznymi, zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, wstrzymanie zmian chemicznych (np. rozkład barwników) oraz wstrzymanie zmian .2) Termizacja polega na : a) podgrzewaniu do temp.. Pakowanie aseptyczne.. Chłodnictwo to fizyczna metoda utrwalania żywności w zakresie temperatur : A. Pasteryzacja zachodzi w temperaturze : A. Pasteryzacja.. Jest to metoda utrwalania żywności wykorzystywana w każdym domu.Niekonwencjonalne metody obróbki, przygotowania i przechowywania produktów.. gastronomicznym) wymień elementy zasadnicze, opisując poniższy rysunek ( uzasadnij odpowied .. konsekwencje zdrowotne stosowania chemicznych środkówWiele jest metod utrwalania żywności.. Promieniowanie nadfioletowe..

Metody chemiczne utrwalania żywności.

1.Cel utrwalania żywności: a)zabespieczenie przed zepsuciem przez zniszczenie bądź zachamowanie bakterii i enzymów 2.Metody utrwalania żywności: a)fizyczne-polegają na wykorzystaniu zjawisk fizycznych takich jak działanie wysokiej bądź niskiej temperatury *pasteryzacja-odbywa się w temperaturze do 100 st. Celcjusza *sterylizacja-proces termiczny który odbywa się w temperaturze .Metody chemiczne.. Wysoka .Wymień 2 grupy środków spożywczych biorąc pod uwagę ich trwałość i podaj po cztery przykłady do każdej z tych grup.. Oddziaływanie mikrofal.. 2009-10-15 15:02:29Metody te obejmują: mrożenie żywności - przechowywanie żywności (mięsa, ryb, jaj, masła, owoców, warzyw) w komorach chłodniczych w temp.. -30°C, mające na celu uniemożliwienie warunków do wzrostu i rozwoju drobnoustrojów powodujących psucie się żywności oraz zahamowanie procesów chemicznych i biochemicznych zachodzących w .Utrwalanie żywności można osiągnąć w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację tych metod.. Przy utrwalaniu żywności w sensie hamowania procesów biologicznych, tak z punktu widzenia zmian pod wpływem własnych enzymów materiału tkankowego (jakim jest np. mięso, zboże, ziemniaki, warzywa lub owoce), jak i w następstwie rozwoju drobnoustrojów, zahamowanie to może zachodzić w różnym .Chemiczne metody utrwalania żywności uznawane są za standard konserwacji żywności..

10. Podaj przykłady oznaczania cech fizycznych żywności.

Metody chemiczne utrwalania żywności.. Cukrzenie - polega na dodaniu cukru do konserwowanego produktu.. Polegają na podnoszeniu ciśnienia osmotycznego, w celu inaktywacji mikroorganizmów.. Tą metodą utrwala się owoce.Metody utrwalanie żywności, normalizacja i przyprawy ROZDZIAŁ 3.. Ogólnie celem utrwalania jest zachowania przez jak najdłuższy czas jak najlepszej jakości .Metody fizykochemiczne (solenie i wędzenie).. 4 Metody fizyczne •temperatura •promieniowanie •usuwanie wody z produktów.. Najstarszymi metodami jest wędzenie i kiszenie - obecnie najczęściej stosu.B.. Chemicznych C. .. Wskaż chemiczne metody utrwalania żywności: a) peklowanie b) kiszenie c) termizacja d) wędzenie 15.Metody chemiczne Polegają na utrwaleniu produktów za pomocą różnych konserwantów.. Ultradźwięki.. Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętne .Metody radiacyjne dzieli się na promieniowanie jonizujące, nadfioletowe oraz podczerwone.. Oscylujące pole magnetyczne.. Są skuteczne i bezpieczne pod względem żywieniowym.. 55 - 85 ͦͦC przez 30 sekund c) podgrzewaniu do temp.. Pulsujące pole elektryczne.. Metody chemiczne utrwalania żywności polegają na wprowadzeniu niewielkiej ilości substancji chemicznej, która działa hamująco lub zabójczo na drobnoustroje..

Pakowanie żywności w modyfikowanej atmosferze.

Utrwalanie metodami chemicznymi polega na dodaniu do przetworów w małych dawkach związków chemicznych, które hamują rozwój lub niszczą drobnoustroje, a nie wpływają ujemnie na smak i zapach gotowego wyrobu oraz są nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta.Stopnie i sposoby utrwalania żywności.. METODY CHEMICZNE.. ok. -20°C po uprzednim doprowadzeniu jej do temp.. 55 - 65 ͦͦC przez 15 sekund b) podgrzewaniu do temp.. Im wyższa tym większy ubytek właściwości odżywczych żywności, dlatego zaleca się, żeby suszenie przeprowadzać w niższych temperaturach [2].. Odpowiednie utrwalania żywności, a w szczególności hermetyczne zamykanie z zastąpieniem w opakowaniu powietrza innymi gazami obojętnymi chemicznie lub pakowane aseptycznie.Konserwacja żywności - różne sposoby przetwarzania i przechowywania żywności, których celem jest wydłużenie jej trwałości i zapewnienie bezpieczeństwa jej spożycia..

62- 85 ͦͦC przez 20 sekund 3) Podgrzewanie żywności do temp.

•metody biologiczne (mikrobiologiczne), •metody chemiczne, •metody mieszane - łączenie dwóch lub trzech wymienionych metod .. Stosowanie wysokiego ciśnienia.. Stosuje się w nim temperatury w granicach od 10°C do 0°C, niektórzy podają tu szerszy zakres temperatur, od 13-16°C do punktu zamarzania żywności, tj. do około -2°C.. Utrwalanie metodami chemicznymi polega na dodaniu do mięsa i przetworów mięsnych w małych dawkach związków chemicznych, które hamują rozwój lub niszczą drobnoustroje, a nie wpływają ujemnie na smak i zapach gotowego wyrobu oraz są nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta.Wymień sposoby przechowywania żywności, aby drobnoustroje jej nie zepsuły 2011-02-28 19:05:57 Metody utrwalania przekazu muzyki 2018-05-21 21:45:00 Rodzaje żywności .. Do fizycznych metod utrwalania żywności zaliczamy : A. Tyndalizację , uperyzację , sterylizację, wędzeniea) Chłodnictwo żywności.. Polega ona na traktowaniu żywności promieniowaniem jonizującym, ktre niszczy drobnoustroje, szkodniki, hamuje naturalne procesy biologiczne, jak np. kiełkowanie warzyw, dojrzewanie owocw, czy procesy gnilne.7.. Utrwalanie metodami chemicznymi polega na dodaniu do przetworów w małych dawkach związków chemicznych, które hamują rozwój lub niszczą drobnoustroje, a nie wpływają ujemnie na smak i zapach gotowego wyrobu oraz są nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta.UTRWALANIE ORAZ METODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI.. Fizycznych .. Stosuje się: cukrzenie, solenie, marynowanie, peklowanie, kandyzowanie, wędzenie, utrwalenie przez dodanie środków konserwujących.. Chemiczne utrwalanie żywności polega natomiast na dodawaniu substancji zapobiegającym zmianom mikrobiologicznym, chemicznym lub na dodatku kwasów organicznych lub nieorganicznych.2.. Używane związki chemiczne nazywa się konserwantami żywności.Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną infekcją), wstrzymanie zmian chemicznych - nieenzymatycznych (np. utleniania witamin), wstrzymanie zmian fizycznych (np. zmian .Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne ; oraz kombinację (kojarzenie) tych metod.. Ze względu na odpowiedni skład chemiczny żywność jest doskonałym środowiskiem do wzrostu i rozmnażania drobnoustrojów, i dlatego aby można było ją przechowywać należy ją utrwalać .. Na czym polegają chemiczne metody utrwalania żywności (podział substancji i przykłady)..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt