Obróbka wstępna ryb i owoców morza




Warzywa okopowe (ziemniaki, marchewka, czosnek, cebula itp.) wnoszone są do osobnego pomieszczenia.. Wiadomości .Kultura spożywania ryb oraz owoców morza w Grecji jest tak głęboko zakorzeniona, że niektóre tawerny serwują tylko morskie dania.. Nazywają się one Psarotawerna.. Potrawy z ryb smażonych 216 6.6.3.. Potrawy półmięsne 8 15.. Pomieszczenie to można wykorzystać również do obróbki wstępnej jaj.Wstępna obróbka - krewetki Najczęstsze spotkane owoce morza w Polsce chyba to krewetki.. Zakąski zimne i gorące 20 .. warzyw i owoców podczas obróbki wstępnej • obliczyć % ubytku podczas obróbki wstępnej różnych surowców 9.. Metody ob-róbki cieplnej Podsumowa-nie materiału SprawdzianPokazywał jak wygląda obróbka wstępna muli, krewetek królewskich, filetowanie ryb oraz przygotowywanie różnych farszów i marynat do owoców morza.. Nie każdą rybę można przyrządzać na wszystkie sposoby, dlatego warto zastanowić się nad doborem odpowiedniej techniki kulinarnej.Podczas obróbki warzyw i owoców na potrawy, ich najcenniejsze składniki mogą ulec zniszczeniu przez niewłaściwe przyrządzanie.. Wiele hiszpańskich przekąsek - tapas - również bazuje na owocach morza, np.1.Obróbka wstępna-ma za zadanie usunięcie z surowca części niejadalnych,zepsutych, nadpsutych,posortowanie odnośnie wielkości, gatunku,jakości.Obróbka wstępna obejmuje obróbkę wstępną brudną i obróbkę wstępna czystą..

Obróbka wstępna ryb 209 6.5.

Ocena świeżości.. Zresztą pod wpływem gotowania, duszenia, smażenia, odgrzewania w kuchence mikrofalowej ilość tych substancji może zmniejszyć się nawet o 70 proc. (2h) Przesyłam zdjęcia podręcznikowe.. Zobacz co można przyrządzić ze świeżych owoców morza i inspiruj się dobrą restauracją!8.. strony 298-306. wyszukujemy informacji: 1. ogłuszenie ryby 2. golenie ryby 3. patroszenie ryby 4. odgławianie ryby 5. filetowanie ryby 6. podział tuszek rybnych - kształty 7. formowanie filetów - kształty 8. eskalopkiOcena towaroznawcza i podział ryb • Zasady obróbki wstępnej ryb, formowanie półproduktów • Techniki obróbki cieplnej - asortyment potraw • Sporządzanie rybnej masy mielonej • Zakąski z ryb i śledzi • Podział owoców morza i ich charakterystyka • Przygotowanie potraw i zakąsek z owoców morza 7.7.Obróbka wstępna ryb obejmuje czynności związane z przygotowaniem surowca do następnego procesu tj. obróbki wtórnej.Do obróbki wstępnej zalicza się następujące podstawowe czynności: 1.. Tłuste ryby morskie stanowią cenne źródło a) Witaminy C b) Witaminy E c) Cholesterolu d) NNKT 8..

Zasady obróbki wstępnej ryb i owoców morza 4.4.

„Owoce morza" to jadalne morskie lub słodkowodne zwierz ęta bezszkieletowe,Poznasz najlepsze metody obróbki owoców morza i ryb oraz połączysz je z zaskakującymi składnikami, co przełoży się na wysokiej jakości smak kompletnych dań; Przygotujesz dania z owoców morza i ryb w myśl idei zero waste z odpadów po obróbce wstępnejTemat: Zasady obróbki wstępnej ryb oraz owoców morza.. Charakterystyka towaroznawcza i wykorzystanie owoców morza.OWOCE MORZA W ostatnich latach w handlu krajowym znajduje si ę coraz wi ęcej produktów importowanych, okre ślanych nazwami: „ owoce morza ", „ frutti di mare ", czy „seafood ".. S ą one bardzo cenione ze wzgl ędu na swoje wła ściwo ści sensoryczne.. Owoców morza nie zaleca się tylko małym dzieciom oraz kobietom .Obróbka wstępna ryb.. 2.Obróbka wstępna brudna-ma za zadanie usunięcie z surowca zanieczyszczeń,części nadpsutych.Odbywa się w przygotowalni pierwszej.. .Obróbka wstępna ryb Łódź - prezentacja usługi w kategorii Przetwórstwo ryb, oferowanego przez firmę .. Hodowla owoców morza (0) Hodowla ryb (0) Przetwory rybne (1) Rybołówstwo (0) Sklepy spożywcze (1) Tłuszcze i oleje (0) Warzywa i owoce (1) Wyroby cukiernicze (1) Wyroby mleczarskie (1) Żywność dietetyczna i "zdrowa" (0 .Zasady obróbki wstępnej ryb, sporządzanie rybnej masy mielonej ..

Jakość świeżych warzyw i owoców 141 6.1.4.

Termin owoce morza oznacza a) Jadalne skorupiaki i mięczaki b) Rzadkie okazy ryb morskich c) Owoce w zalewie solankowej d) Wodorosty morskie 9.Obróbka wstępna to jeden z pierwszych etapów przygotowujących produkty do dalszego przetwarzania.. Organizowane przez restaurację warsztaty 2 godziny wspaniałej zabawy w City Parku!. Tam są myte pod bieżącą wodą oraz obierane.. Moduł - dział -temat L.p.. Rzadko kupuję gotowane krewetki, ponieważ smak i konsystencja jest zupełnie inna i nie wiadomo jak długo były gotowane.. Przechowywanie warzyw 143 .. • półprzetwory np. makaron, mrożonki owocowe i warzywne, filety z ryb, mięso porcjowe w kawałkach; • przetwory gotowe do spożycia, np. chleb, wędlina.. Przetwory z ryb i owoców morza oraz ich zastosowanie w produkcji potraw 4.7.. Dzięki niej można nadać obrabianym produktom pożądane cechy albo też uzyskać tzw. półprodukty będące bazą dla przygotowania potraw.. Chodzi o to żeby brud z takich warzyw i owoców- ziemia, piasek, robaki itp. nie przedostał się na kuchnię, która jest .Sprawdź warsztaty ze świeżymi owocami morza i świeżymi rybami w Poznaniu, w restauracji Cucina 88 w Poznaniu.. Ocena świeżości ryb 208 6.4.. Można łączyć ryby świeże z mrożonymi, chude z tłustymi.. W obróbce wstępnej można wyróżnić dwa etapy: brudny i czysty.Ocena towaroznawcza ryb i owoców morza oraz ich zastoso-wanie w produkcji gastronomicznej 24 14..

Charakterystyka i zastosowanie owoców morza 223 6.8.1.

Wśród owoców morza spożywane są głównie skorupiaki (homary, langusty, homarce, kraby i krewetki) oraz mięczaki, w tym małże (m.in. ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki), ślimaki (uchowiec, trąbiki, pobrzeżki) i głowonogi (mątwy, kałamarnice i ośmiornice).. Oddzielną grupą są szkarłupnie, np. jeżowce.. Potrawy z ryb gotowanych 215 6.6.2. technologia gastronomiczna cz.1 T.6.2.. Do najczęściej popełnianych błędów podczas przyrządzania potraw z warzyw i owoców należy: grube obieranie, moczenie w wodzie obranych, a nawet rozdrobnionych produktów, przechowywanie rozdrobnionych owoców i warzyw oraz używanie niewłaściwych .Sztućce i otwieracze do skorupiaków, skrobaczki do ryb, widelce do ryby, łyżeczki do kawioru.. Ocena świeżości ryb 4.3.. Wartości odżywcze3 Recenzenci: mgr inż. Anna Pożyczka mgr Małgorzata Ślaska - Myszka Opracowanie redakcyjne: mgr inż. Ewa Superczyńska Konsultacja: dr Justyna Bluszcz Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[02].Z2.06 Sporządzanie i ekspedycja potraw z drobiu, ryb oraz owoców morza, zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu Kucharz 512[02].6.. Rozmrażanie ryb zamrożonych.. Odsalanie ryb solonych.Korzyści z jedzenia owoców morza przeważają nad ryzykiem szkodliwego oddziaływania zawartych w nich zanieczyszczeń.. Potrawy z ryb duszonych, pieczonych i zapiekanych 218 6.7.. Zakres treści Podział, zasady obróbki wstępnej i zastosowanie owoców morza 89 Podział bezkręgowców jadalnych Ocena świeżości owoców morza Czynności obejmujące obróbkę wstępną Masę mieloną można sporządzać z mięsa kilku gatunków ryb.. Drobne akcesoria do ryb i owoców morza - sklep internetowy i stacjonarny - Kraków.Obróbkę wstępna brudną należy prowadzić w osobnym pomieszczeniu.. Warunki przechowywania bezkompromisowców i potraw z ryb i owoców morza Zakąski zimne i gorące 5.1.pomieszczenie obrÓbki wstĘpnej (obieralnia wstĘpna) Obróbka wstępna warzyw i owoców wymaga oddzielnego pomieszczenia , które musi zostać wyposażone w zlew dwukomorowy oraz kosz na odpady.. Do owoców morza zaliczamy a) Mule b) Flądry c) Karmazyny d) Witlinki 7.. Półproduktem do otrzywania potraw z ryb jest rybna masa mielona.. Mięśni ryb, występujących w obrocie krajowym, .. rybne stanowią bardzo liczną grupę asortymentową, co wynika z różnorodności surowca, różnych sposobów obróbki wstępnej oraz różnych rodzajów stosowanych zalew i dodatków.. Zmiany zachodzące pod wpływem obróbki wstępnej 92 .. 9. cecha skóra tuski skrzela Oœna šwieñšei ryb ryba niešwiüa matowa, sucha, na, pokryta mçtny m iw šluzem bez polysku , Iatwo daj¥e oddzielié sic od skór amon iakal kw mObróbka wstępna ryb, owoców morza.. Sporządzanie rybnej masy mielonej 4.5.. Zabijanie żywych ryb.. Potrawy z ryb 215 6.6.1.. Uczniowie mieli okazję podszkolić się z technik krojenia warzyw, ziół i filetowania ryb, a także poznać wiele ciekawostek kulinarnych, z zastosowania owoców morza i ryb w żywieniu.Obróbka termiczna ryb Duszenie, gotowanie, grillowanie oraz smażenie - każdy z wymienionych sposobów przygotowania potraw inaczej wpływa na produkt.. Najczęściej do sporządzania mas mielonych6.3.. Sporządzanie rybnej masy mielonej.. Przetwory z ryb 220 6.8.. 3.Etapy obróbki .Spożywane gatunki..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt