Peklowanie mięsa w zwykłej soli




Metoda ta sprawdza się zwłaszcza przy peklowaniu kilkukilogramowej szynki w całości.. Teraz chciałem peklować samą solą ze względu na to by nie karmić 10 .Wiele zależy od tego, jakiego drobiu używamy.. Do wyrobów z piersi kurczaka wystarczy dać 20% peklosoli i 80% zwykłej soli.. W wyniku peklowania tracimy witaminy i sole mineralne.Wybór sposobu peklowania mięsa w dużej mierze uzależniony jest od jego rodzaju, duże znaczenie mają jednak również preferencje samej osoby przygotowującej.. Podczas peklowania należy mięso przekładać, przewracać, my robimy to co dziennie, tak by solanka docierała do wszystkich jego zakamarków.. Pisze z zapytaniem szukam rady.. Wodę z solą gotujemy, dodajemy przyprawy, chwilę podgotowujemy i studzimy.. Jednak już do np udźca z indyka zalecam 100% peklosoli.. Gotuję wodę z przyprawami i solą peklowaną.. Z tego też względu mięsa nie należy obwiązywać sznurkiem na czas peklowania.Peklowanie na mokro przeprowadzamy w wodnym roztworze soli peklującej (peklosól) potocznie zwanym solanką.. Wszystko było ok.. Mięso nastrzykuję, to przy stosunkowo krótkim czasie peklowania pozwala w miarę równomiernie dotrzeć soli do wnętrza mięsa.. Do innych części kurczaka proponuję 40% peklosoli i 60% zwykłej soli.. czas przygotowania: ok.10 minut pracy własnej + 5-10 dni peklowania + 60 minut na gotowanie mięsa + czas na stygnięcie /proporcje na ok. 1,2-1,3 kg szynki/ ok. 1,2 kg szynki wieprzowej -w jednym zwartym kawałku, ja zawsze biorę tzw. „kulkę" woda letnia lub w temp..

Peklowanie mięsa.

Dowiedz się, na czym polega peklowanie szynki i poznaj najlepsze przepisy.. Sól peklowa powoduje dodatkowo, że mięso przybiera kolor różowy lub ciemnoróżowy.Korzystali z niej nasi przodkowie - często w nadmiarze: średniowieczne mięsa były czasem zimą ledwie zdatne do jedzenia, ze względu na olbrzymią ilość soli.. 08 czerwca 2011.. Mięso należy natrzeć 300g miałkiej soli oraz czosnkiem, a następnie włożyć do garnka, przykryć i pozostawić na dobę w temperaturze .Peklowanie na mokro.. Zbyt wysoka temperatura spowoduje psucie się mięsa, a niższa nie pozwoli soli na odciągnięcie z mięsa wody.Ta domowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania - na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą).. Co do ilości soli na 1 kg mięsa , czy to na sucho peklowanie czy na mokro to na sucho 17 gram .Od mięsa odcinam tłuszcz, zostawiam jego warstwę nie grubszą niż 1 cm.. Do peklowania używa się soli, saletry i przypraw.Forum - peklowanie szynki w soli zwyklej (25353) Odp.. Trzymam kilka dni w solance w lodówce, przewracając co jakiś czas.Peklowanie na sucho polega na nacieraniu mięsa mieszanką soli peklującej, soli kuchennej i przypraw.. Wszystkie przyprawy mielę - w malakserze lub w moździerzu.Peklowanie mięsa to sposób nie tylko na jego utrwalenie..

Nastrzykiwanie mięsa.

Kiedy zainspirowana przepisem podrózującego po Polsce Karola Okrasy zdecydowałam się wypróbować jego przepis prezentowany w Ciechocinku na pierś gęsi peklowaną w soli z dodatkiem cukru, byłam zachwycona efektem.. Chodzi o zawartość barwników hemowych (tych czerwonych) w mięsie.Gotowana szynka peklowana.. Ważne Soli, w przypadku peklowania mokrego powinno być tyle w zalewie, by wrzucony do niej kawałek surowego ziemniaka wypływał na wierzch, roztwór musi być nasycony tak, by nie można już w .Jak kupowałem mięso w Selgros lub w hipermarkecie to wędlina czy to kiełbasa czy to wędzonki była kwaskowata .. Co do mięsa wołowego to najlepszy na kiełbasy jest kark i łopatka bo są kleiste i chude.Peklowanie - proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso.. Wycinam i usuwam dokładnie wszystkie kości.. Peklujemy, przechowujemy mięso w lodówce w temperaturze 5-8 stopni C, przez 5-7 dni.Czas na peklowanie mięsa w praktyce.. Jest to po prostu moczenie mięsa przez kilka do kilkunastu dni w solance stanowiącej mieszankę soli peklującej, soli kuchennej, przypraw i wody.W przypadku mokrego peklowania ważne jest to, by użyć jak najmniej wody..

Zaś peklowanie na mokro wymaga zalewy do peklowania.

Wcześniej pisałam rozlegle o soli peklowej oraz mieszankach peklujących na sucho.Tym razem przygotowuję szynko metodą peklowania na mokro, czyli w roztworze solnym.. Dodane przez tapeciara w: Tylko o kuchni.. Z powodzeniem zastąpi każdą sklepową wędlinę.. stopni (tyle ile zwykle jest w lodówce).. częstego otwierania komory paleniska, co powoduje skoki temperatury.Strona 1 z 4 - solenie zamiast peklowania (sól zamiast peklosoli) - napisał w Peklowanie: Przede wszystkim witam wielka brac wędzarnicza!. Autor programu wspomniał też , że podobnie można przygotować i pierś kaczki.. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych.Takie informacje znajdziemy w Wikipedii.Jeśli mamy duży, gruby kawałek szynki nakłuwamy go w kilku miejscach nożem.. Nastrzykuję mięso w najgrubszych miejscach.. Ponieważ szynka będzie tylko trochę dojrzewana i następnie pieczona, można właściwie wykorzystać zwykłą sól morską.Dlatego peklowanie ma tym większy sens, im świeższy surowiec będzie poddawany tym czynnościom, oraz im lepiej i dokładniej będzie przestrzegana higiena osobista..

Kupiłem 12kg mięsa (szynka, łopatka, polędwica, karkówka).

Bez wątpienia istotną wadą peklowania jako metody konserwowania jest utrata części substancji odżywczych mięsa.. ]Peklowanie mieszane.. Do tej pory stosowałem się ściśle do tabeli dziadka z tym, że robiłem 50/50 peklosól i sól.. Wyrabiałem juz troszkę kiełbas tzw Białych fotka: Planuje teraz wyrobnic troszkę Kiełbasy okolo 10kg tym razem jednak chciałem ów kiełbaski wraz z odrobina wędzonek podwedzic.Mięso w słoiku Mięso w słoiku składniki.. Same piersi proponuję peklować 24 godziny w zalewie peklującej o stężeniu ~9%, czyli składającej się ze 100 gramów mieszaniny soli z peklosolą (w stosunku 70% zwykłej soli i 30% peklosoli) oraz 1 litra wody.ja pekluje w podobny sposób tylko zwykłej soli kamiennej daję tyle ażeby jajko nieugotowane pływało na powierzchni proszę się nie przejmować ilością soli bo mięso i tak wciągnie to jest metoda mojej babci rodziców czyli bardzo stara i sprawdzona.Saletra jest lepsza od soli peklującej bo nadaje mięsku ładny czerwony kolor a pzryprawy niesamowity zapach i dużo czosnku nie .Strona 1 z 3 - Peklowanie samą solą kamienną i po 8 dniach zepsute mięso - napisał w Peklowanie: Witam To miał być mój 3 raz.. Wystudzoną solankę, przelewam do szklanego półmiska i daje tam surowy kawał miesa.. Jak kupuje mięso od rolnika to nareszcie ma to smak prawdziwej szynki i prawdziwej kiełbasy.. Do peklowania używa się mieszanek peklujących, w których wykorzystuje się sole peklujące (związki azotu), które robią z mięsem różne dziwne rzeczy, między innymi .Peklowanie mięsa w domu [NA SUCHO, NA MOKRO, SOLANKA - PRZEPIS] Grzegorz Ostrowski [email protected] 28.03.2010.. Skład peklosoli Peklosól jest to jest to laboratoryjnie odmierzona proporcja soli - Chlorku sodu ( NaCl ) , i azotynu sodu ( NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 - 0 .Solanka do peklowania mokrego mięsa- na 1 kg mięsa 40 g soli i 400 ml wody.. Azotynowa mieszanka soli jest mieszanka zwykłej soli spożywczej i około 0,5-1% azotynu sodu (NaNO2 jako dodatek spożywczy E250) lub sam azotyn sodu.. Wystudzonym płynem zalewamy nasze mięso i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na kilka - kilkanaście dni - zależnie od kawałka - 10-14 dni przy 2.5 kilogramowej porcji mięsa wystarczy.. pokojowej -tyle, by przykryć mięso w całościz dodatkiem saletry.wystarczy peklowanie w samej soli.. Skąd te różnice?. Ilość solanki powinna wynosić 40% w stosunku do wagi mięsa.W przykładzie poniżej znajdziecie schemat peklowania 1 kg mięsa przez 5 dni.. dajesz tyle soli ile w przepisie jest podane peklosoli w Twoim przypadku możesz dać jej mniej o ok 1/4 procentowo.. Zalecana ilość soli peklującej do sporządzenia solanki to 0,85-1kg na 10 litrów wody.. Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno ono w niej pływać, tak więc należy używać naczyń o takich wymiarach, by mięso w nim było ułożone ściśle.. W przypadku peklowania mieszanego, mięso nacierane jest na sucho oraz zalewane zalewą.. 2 kg mięsa wieprzowego (z łopatki lub szynki) 4 łyżeczki soli peklowej [średnio stosuje się do peklowania na sucho 15-18 g soli peklowej na 1 kg mięsa ale zawsze czytajcie zalecenia producenta owej soli!. Dzięki temu szynka będzie bardziej soczysta i pełna wyjątkowego smaku, obojętnie, czy potem będziesz ją gotować, smażyć czy wędzić..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt