Z kasz gotowanych na półsypko sporządza się




Charakteryzuje się bowiem bogactwem składników odżywczych, mineralnych, witamin oraz błonnika, przez co wpływa korzystnie na przebieg wielu ważnych procesów w organizmie.IITGTF_technologia_Olas_08maja Temat: Obróbka wstępna i cieplna kasz i ryżu.. wody.Od 20-40 g tłuszczu i 40 g soli.. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych na świecie.. 5.Obróbka wstępna kasz:Na szczęście wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami.. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temp.. Nie potrafisz i nie umiesz przekazac cos z czego ludzie by potrafili skozystac-to nie wysilaj sie i zaostrzec sobie czasu klikajac w klawiature.Historia.. wody.Od 20-40 g tłuszczu i 40 g > soli.. „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 22 kasze rozklejane gotować powoli aby doprowadzić do całkowitego rozklejenia cały czas mieszając.. Proszę zapoznać się z wiadomościami z podręcznika strony od 141 do 149.. Z kaszy ugotowanej na półsypko można przyrządzić wegetariańskie kotlety i pulpety oraz zapiekanki i słodkie desery.1.Podział kasz ze względu na rodzaj surowca: a)kasze jęczmienne-jęczmienna pęczak-jęczmienna perłowa-jęczmienna łamana-płatki jęczmienne-kasze gryczane (z gryki)-kasze owsiane-kasze jaglane (otrzymywane z oczyszczonego ziarna prosa)-kasza pszenna manna i grysik pszenny-ryż-kasza kukurydziana 2.Wartość odżywcza i skład chemiczny kasz: Największą wartość odżywczą mają .Gotowanie na półsypko..

Zastosowanie kasz gotowanych.

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy jaglanej, cebula, 400 g mięsa gotowanego, 2 łyżki oliwy, główka włoskiej kapusty, sól, pieprz, mielona papryka, suszony majeranekGryczana, jęczmienna, kukurydziana.. Jest wiele rodzajów kasz, a z każdej można przygotować znakomite dania.. Kasze ugotowane na sypko sprawdzają się jako dodatek do potrwa, albo samodzielne danie.. jaglane (otrzymywane z oczyszczonego ziarna prosa) - kasza pszenna manna i grysik pszenny -ryż - kasza kukurydziana 2.Wartość odżywcza i skład chemiczny kasz: Największą wartość odżywczą mająOJ, takie informacje i nauki gotowania to raczej dla dzieci z podstawowki na "dzien mamy na 26 maja" Miernota, brak informacji i zaangazowania.. Z kaszą gryczaną paloną połącz też wołowinę.. Sprawdź, ile czasu gotować te kasze.. Powstała masa jest elastyczna i pozwala się formować.Ugotowane na półsypko zwykle podaje się do mięs duszonych, przyrządza się z nich kotlety, krokiety, zapiekanki oraz desery.. Od końca XVI wieku kasza uchodziła w kuchni polskiej za pożywienie prymitywne, którą żywili się głównie ludzi ubodzy i chorzy.W roku 1610 Szymon Syreński zanotował w Zielniku: „Ludzie starego wieku póki chleba nie używali, grysu z jęczmienia otłuszczonego, samoszy i pszenicy używali .W zależności od tego, czy jest to kasza manna, gryczana lub jaglana - wymaga innego czasu gotowania..

Kaszę jaglaną ugotuj na półsypko z 1½-2 szklankami wody.

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni.. Gołąbki z kaszą jaglaną.. artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności mgr Anetą Frydrycką .. Płucze się ją zimną wodą nad sitkiem i gotuje się na niewielkim ogniu na sypko.. Dodaj do tego startą marchew i duś przez kilka minut.. Co więcej - kasza jest wyjątkowo łatwa w obróbce - nie trzeba jej obierać, wystarczy zalać wodą i gotować (albo nie)!. • Technika wykonywania ciasta zarabianego na stolnicy.Kasza ugotowana na półsypko z dodatkami takimi jak suszone pomidory, oliwki, jarmuż, por, cebula, pieczarki i nie tylko, to świetna baza do faszerowania innych warzyw.. Ma sporo składników mineralnych, głównie potasu (obniża ciśnienie), żelaza (zapobiega niedokrwistości .4.Kasze na sypko.. a z zamiłowania do gotowania, w pełni roślinny kucharzyna.. wody.Od 20-40 g tłuszczu i 40 g soli.. Różnego rodzaju kasze są dostępne w ogólnopolskiej sieci Delikatesów Kuchnie Świata.Kasze gotowane na półsypko mają niejednorodną strukturę: część ziarenek zachowuje niezmieniony kształt, pozostałe zostają zniekształcone wskutek rozerwania ich ścianek przez nadmiernie napęczniałą skrobię..

Z kasz ugotowanych na półsypko przyrządza się dodatki do duszonych mięs, albo do farszu (np. krokietów, gołąbków).

- Na sypko gotuje się zwykle kasze grube.2.. Normatyw surowca (tabela 9.15, str. 144).. Notatkę zapisz w zeszycie.. - Zdjęcie 13 Recenzenci: mgr inż. Anna Pożyczka mgr Małgorzata Ślaska - Myszka Opracowanie redakcyjne: mgr inż. Ewa Superczyńska Konsultacja: dr Justyna Bluszcz Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[02].Z2.06 Sporządzanie i ekspedycja potraw z drobiu, ryb oraz owoców morza, zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu Kucharz 512[02].Kaszę zalewa wrzącą wodą z dodatkiem masła lub margaryny (ok. 1 g masła na 10 g kaszy) soli (do smaku) i powoli gotuje.. Kasze gotujemy tak, jak na sypko, bierzemy tylko więcej wody: 1 szklanka kaszy jęczmiennej - 3-4 szklanki wody.. Do słodkiego śniadania, kolacji bądź obiadu idealnie pasują jabłka, banany, truskawki, jagody, maliny i śliwki.. Gorącą kaszę rozsmarowuje się na grubość ok. 1 cm [21] .. Słownik synonimów do słowa sporządzać W niniejszym słowniku wyrazów bliskoznacznych języka polskiego dla słowa sporządzać znajdują się łącznie 72 synonimy .Do takiego dania potrzebujesz jeszcze tylko dodatku warzyw, np. gotowanych na parze, i obiad będzie gotowy.. Przygotuj z niej nadzienie do klasycznych roladek - dodaj boczek, grzyby i ogórki kiszone, a otrzymasz smaczne danie, które sprawdzi się podczas uroczystego obiadu.Kasza jaglana z owocami to danie, które robi się na mleku lub na wodzie..

Opisz obróbkę cieplną kasz:-gotowanie kasz na sypko,-gotowanie kasz na półsypko,-kasze gęste i półgęste,-kasze rozklejone rzadkie.

Sporządzanie potraw z mąki A. Sporządzanie ciast zarabianych na stolnicy • Składniki ciasta zarabianego na stolnicy.. Aby uzyskać sypką kaszę gryczaną, zamiast prażenia, rozetrzyj ją z jajkiem lub samym białkiem (w takiej postaci stanowi idealny dodatek do ryb).. Dietetycy przekonują, że powinny na stałe znaleźć się w domowych jadłospisach.. Wylewa się ona na zewnątrz i skleja pozostałe ziarenka.. Kaszę wrzucamy na wrzącą osolona wodę z dodatkiem tłuszczu.Na 1 kg kaszy stosuje się dodatek od 1,5dm sześ.-2,5dm sześ.. W zeszycie przedmiotowym proszę wpisać temat lekcji oraz notatki wg poniższego planu.. 25.05.2020 r. Temat: Powtórzenie wiadomości z zakresu: zastosowanie warzyw oraz mąki do produkcji potraw.Białą możesz uprażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu - zapobiegnie to jej ewentualnemu rozgotowaniu się.. Polega ona na wymieszaniu kaszy z białkiem jaja lub całym jajkiem, a następnie rozłożenie jej cienkiej warstwy na blasze i suszenie np. w piekarniku.. Poznaj bogactwo kasz i tajniki ich gotowania.Odstaw na parę godzin, a następnie uformuj małe kulki.. > > 5.Obróbka wstępna kasz: > a)przebieranie,przesiewanie kaszy > b)mierzenie objętości > c)płukanie > d)ewentualne zacieranie jajem stosowane do niektórych kasz .Zaś porcja kaszy ilość wody dla kasz gotowanych na sypko gotowanych na półsypko gotowanych rozklejanych gęstych gotowanych rozklejanych rzadkich 23.. Dzieląc się swoim pozytywnym przekazem pokazuje, że dieta roślinna może być zbilansowana, smakowita i .1.. - Rodzaje kasz - jak gotować kasze?. Po ostudzeniu kasza uzyskuje konsystencję zestaloną i można ją z łatwością pokroić nożem [21] .• Sporządzanie potraw z jaj: jaja (gotowane, w koszulce, sadzone, faszerowane) • Sporządzanie omletu i jajecznicy.. 5.Obróbka wstępna kasz: a)przebieranie,przesiewanie kaszy b)mierzenie objętości c)płukanie d)ewentualne zacieranie jajem stosowane do niektórych kasz .Lista słów i wyrażeń podobna do słowa sporządzać: sporządzać kopię, sporządzać mapę, sporządzać protokół, sporządzać spis.. Jeśli więc jadasz je tylko od święta, najwyższy czas, żeby to zmienić.. Jest bogatym źródłem skrobi i witamin.. Uwaga!Kostkę z kaszy krakowskiej podaje się jako: a)dodatek do II dania b) dodatek do zup c) deser Aby doprowadzić kaszę do całkowitego rozklejenia należy na 1 objętość kaszy użyć: a) 4 objętości wody b) 6 objętości wody c) 8 objętości wody Z kasz gotowanych na półsypko sporządza się: a).Do kasz drobnych gotowanych na sypko stosuje się zacieranie jajem..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt